A címben szereplő program nyílt forráskódú, amely elsősorban iskolai géptermek felügyeletére lett kihegyezve. Először Linux, majd 2006-ban Windows operációs rendszeren is megjelent. Segítségével a tanárok ellenőrizhetik a diákok órai munkáját, de akár át is vehetik az adott gép felett az irányítást. Központilag lehetséges a parancsok és programok futtatása, a gépek zárolása és kikapcsolása, stb. Az iTALC számára mindegy, hogy a gépteremben az egyik gépen Linux, a másikon Windows fut egy időben. Ezeket gond nélkül lekezeli.

Telepítés:

Mielőtt bármihez is hozzákezdenénk, le kell ellenőrizni, hogy a gépen található felhasználók nevében van-e ékezetes karakter. Ha van akkor ezeket módosítani kell, mert az iTALC hitelesítés esetén nem fogja elfogadni, akár helyesen adtuk meg, akár nem.

Fontos: a gépeknek egy hálózatba és munkacsoportba kell tartozniuk, illetve mindegyik gépnek rendelkeznie kell ugyanazokkal a felhasználó/jelszó párossal. (Jelen esetben a felhasználók a következőek: tanar, tanulo)

Megjegyzés: Ubuntu esetén az alapértelmezett felület a Unity3D. Mivel ezt részben Compiz hajtja és az iTALC nem szereti, ezért a szerverablakban csupán az egér és a háttér fog látszani. Ennek elkerülése érdekében használja inkább a bejelentkezőképernyőn kiválasztható Unity2D vagy bármely más, utólag feltelepített ablakkezelőt.

Nézze meg ezt a cikkemet, ha egyszerűsítene a telepítés folyamatán.

Mivel jelenleg nincsen “.deb”, illetve “.rpm” kiterjesztésű csomagtelepítő az iTALC 2.0-ás verziójából, ezért elkerülhetetlen a forráskódból való telepítés. Nem egy kényelmes megoldás, viszont ezzel elkerüljük a tárolókban található elavult verzióval járó gondokat és így legalább Linuxon és Windowson is egyforma lesz a program kezelőfelülete. Ami pedig a legfontosabb, hogy így disztribúció független is.

Először is meg kell építeni a csomagot. Az ehhez szükséges hozzávalók telepítéséhez a következő parancsot adjuk ki egy megnyitott terminál ablakban.

sudo apt-get install cmake libqt4-dev libxtst-dev libjpeg62-dev zlib1g-dev libssl-dev libpam-dev libxinerama-dev x11proto-xinerama-dev x11proto-damage-dev libxdamage-dev libxfixes-dev x11proto-randr-dev libxrandr-dev g++ gcj-4.6-jdk

Töltsük le és mentsük egy tetszőleges helyre a következő fájlt:

iTALC SRC

A tömörített állományt bontsuk ki, majd a megnyitott terminál ablakban alkalmazzuk a következő parancsokat:

cd /home/<felhasználónév>/<tetszőleges_hely>/italc-2.0.0/

mkdir build

cd build

cmake ..

sudo make install

Valami hasonló lesz látható.

Ezennel Ubuntu rendszerünkre feltelepült a 2.0-ás iTALC. Nekem 64-bites rendszerem van, és valamiért nem indult el a program, de úgy tűnik 32-biten sem tökéletes. Kis böngészés és keresgélés után (egy spanyol oldalon) ráleltem a megoldásra. A probléma a telepítő által rossz helyre másolt fájl volt. Az itt látható paranccsal a megfelelő helyre linkeljük a fájl elérését, ezáltal az iTALC indításkor megtalálja azt.

  • 32-bit esetén:

cd /usr/lib
sudo ln -s /usr/local/lib/libItalcCore.so

  • 64-bit esetén:

cd /usr/lib
sudo ln -s /usr/local/lib64/libItalcCore.so

Amit még fontos telepíteni az a Samba és annak grafikus konfigurációs felülete, amelyen egyszerűen és gyorsan írható át a munkacsoport.

sudo apt-get install samba system-config-samba

Nyissuk meg a Dash-ből, majd válasszuk ki a Beállítások -> Kiszolgálóbeállítások menüpontot.

Konfigurálás:

MEGJEGYZÉS: Linuxon az iTALC részprogramjainak indítása terminálban vagy futtatás(ALT+F2) során érhetőek el. Mindenféleképpen rendszergazdai jogosultsággal kell futtatni. Ezen részprogramok nevei a következőek:

italc = iTALC Szerver

ica = iTALC Kliens

imc = iTALC Management Console

Nyissuk meg az iTALC Management Console-t az “imc” parancs kiadásával, majd az Authentication fülön kattintsunk a Launch key file assistant gombra.

Megjelenik egy ablak, amelyben megadhatjuk, hogy az adott gép milyen szerepet fog betölteni.

  • Tanári gép esetén:

Válasszuk ki a Create new access keys(Master computer) opciót, majd lépjünk tovább. A lenyíló menüben a Teacher lehetőséget válasszuk ki és a Következő gombra kattintva lépjünk tovább.

Alapértelmezetten egy adott könyvtárba kerül mentésre a publikus kulcs. Megadhatjuk, hogy az alapértelmezett útvonal más legyen, vagy ezt a kulcsot tartalmazó szöveges fájlt exportálja ki az általunk megadott helyre. Ezáltal könnyebben elérhetővé válik számunkra.

  • Tanulói gép esetén:

Válasszuk ki az Import public key(Client computer) opciót. Mivel a Teacher van alapból kiválasztva, haladjunk tovább.

Meg kell adnunk a tanári gépen létrehozott publikus kulcsot tartalmazó szöveges fájl helyét. Amint ez megvan, jöhet a következő lépés.

Kattintsunk a Manage permissions gombra.

Az itt megjelenő ablak két mezőből áll. Bal oldalról át kell tenni jobbra azokat, amelyeknek jogosultságot adunk az iTALC-on belül. A sudo és értelemszerűen a tanar kerüljön át.

A Test gomb megnyomása után egy felhasználónév/jelszó párost fog kérni.

Amennyiben sikeres a hitelesítés, a következő ablak fogad minket.

Ha esetleg ez a másik jelenne meg, akkor vagy el lett gépelve, vagy elkerülte figyelmét a leírás elején található vastagon szedett, kiemelt szöveg.

Tesztelés:

Ezennel elértünk a legutolsó lépéshez, amely nem más, mint rendszerünk kipróbálása. Írtam egy egyszerű indító scriptet, amelyet az Indítópultba helyezve automatikusan elindítja a megfelelő részprogramokat.

Tanulói gépen hozzunk létre egy “italcclient.sh” fájlt, majd azt megnyitva másoljuk be ezt a két sort. Mentsük el és tegyük futtathatóvá a jobb katt rá -> Tulajdonságok -> Jogosultságok fülön.

Tanári gépen ugyanezeket a lépéseket hajtsuk végre, de a fájl neve legyen inkább “italcserver.sh”. Persze bármilyen nevet lehet nekik adni.

Keressük meg az Indítópultot Ubuntu esetén a Dash-ben és adjuk hozzá a létrehozott scriptet. Amint legközelebb bejelentkezik a felhasználó, ennek köszönhetően automatikusan elindulnak az iTALC megfelelő részei.

A tanári gépen az iTALC ablak jelszó után érhető el. A következő ablak bal oldalán adjuk meg a gépterem nevét, majd ehhez egy tanuló gépet csatoljunk. Ha mindent jól csináltunk látni fogjuk a tanulói gépek képernyőjét. Ezekre jobb egér gombbal kattintva érhetünk el jó pár funkciót. Készen is lennénk, kezdődhet a garázdálkodás. :)