A címben szereplő program nyílt forráskódú, amely elsősorban iskolai géptermek felügyeletére lett kihegyezve. Először Linux, majd 2006-ban Windows operációs rendszeren is megjelent. Segítségével a tanárok ellenőrizhetik a diákok órai munkáját, de akár át is vehetik az adott gép felett az irányítást. Központilag lehetséges a parancsok és programok futtatása, a gépek zárolása és kikapcsolása, stb. Az iTALC számára mindegy, hogy a gépteremben az egyik gépen Linux, a másikon Windows fut egy időben. Ezeket gond nélkül lekezeli.

Telepítés:

Mielőtt bármihez is hozzákezdenénk, le kell ellenőrizni, hogy a gépen található felhasználók nevében van-e ékezetes karakter. Ha van akkor ezeket módosítani kell, mert az iTALC hitelesítés esetén nem fogja elfogadni, akár helyesen adtuk meg, akár nem.

Fontos: a gépeknek egy hálózatba és munkacsoportba kell tartozniuk, illetve mindegyik gépnek rendelkeznie kell ugyanazokkal a felhasználó/jelszó párossal. (Jelen esetben a felhasználók a következőek: tanar, tanulo)

Töltsük le a telepítő fájlt a következő helyről:

iTALC 32-bit

iTALC 64-bit

Amint sikeresen letöltödött, futtasuk az .exe állományt.

Lépjünk tovább. A következő képernyőn tanári gép esetén hagyjuk bepipálva, míg tanulói gép esetén vegyük ki az iTALC Master funkciót.

A telepítés megkezdése előtt még egy kérdést tesz fel, amely nem más, mint egy kiegészítő szolgáltatás böngészőkhöz. Az ehhez hasonló dolgokat lehetőleg ne telepítsük, mert csupán zavaró, lassító tényezővel bírnak.

Konfigurálás:

Nyissuk meg az iTALC Management Console-t, majd az Authentication fülön kattintsunk a Launch key fájl assistant gombra.

Megjelenik egy ablak, amelyben megadhatjuk, hogy az adott gép milyen szerepet fog betölteni.

  • Tanári gép esetén:

Válasszuk ki a Create new access keys(Master computer) opciót, majd lépjünk tovább. A lenyíló menüben a Teacher lehetőséget válasszuk ki és a Következő gombra kattintva lépjünk tovább.

Alapértelmezetten egy adott könyvtárba kerül mentésre a publikus kulcs. Megadhatjuk, hogy az alapértelmezett útvonal más legyen, vagy ezt a kulcsot tartalmazó szöveges fájlt exportálja ki az általunk megadott helyre. Ezáltal könnyebben elérhetővé válik számunkra.

  • Tanulói gép esetén:

Válasszuk ki az Import public key(Client computer) opciót. Mivel a Teacher van alapból kiválasztva, haladjunk tovább.

Meg kell adnunk a tanári gépen létrehozott publikus kulcsot tartalmazó szöveges fájl helyét. Amint ez megvan, jöhet a következő lépés.

Kattintsunk a Manage permissions gombra.

Itt jogokkal kell ellátni az adott gépen futó iTALC programot.

A Hozzáadás gombra kattintás után megjelenő ablak legalsó szövegdobozába írjuk be a Tanar* szót, majd végezzünk egy Névellenőrzést. Automatikusan kifogja egészíteni, amennyiben ilyen felhasználó létezik az adott számítógépen. Nyomjunk egy OK-t, majd pipáljuk be a Full control engedélyezését.

*Abban az esetben ha, az ön gépén is Tanar a felhasználó.


A Test gomb megnyomása után egy felhasználónév/jelszó párost fog kérni.

Amennyiben sikeres a hitelesítés, a következő ablak fogad minket.

Ha esetleg ez a másik jelenne meg, akkor vagy el lett gépelve, vagy elkerülte figyelmét a leírás elején található vastagon szedett, kiemelt szöveg.

Tesztelés:

Ezennel elértünk a legutolsó lépéshez, amely nem más, mint rendszerünk kipróbálása.

A tanári gépen nyissuk meg az iTALC-ot. A bal oldali ablakban adjuk meg a gépterem nevét, majd ehhez egy tanuló gépet csatoljunk. Ha mindent jól csináltunk látni fogjuk a tanulói gépek képernyőjét. Ezekre jobb egér gombbal kattintva érhetünk el jó pár funkciót. Készen is lennénk, kezdődhet a garázdálkodás. :)